מוצרים באיכות, שירות מהיר ואדיב

איך לטפל בקרע בשריר

איך לטפל בקרע בשריר
תוכן עניינים

אימון משקולות היא פעילות תובענית מאוד עבור הגוף, לכן זה די נפוץ שמתאמנים נפצעים. אחת הפציעות הנפוצות יותר באימון משקולות היא קרע בשריר. סוג זה של פציעה יכול להיות כואב ומתיש במיוחד, בהתאם לחומרה שלו. לאחר שתנוחו מספיק תצטרכו לשקם את השריר הקרוע כראוי על מנת לשפר את ההתאוששות והביצועים השוטפים, וכן להפחית את הסיכוי לפציעות קשורות בהמשך.

 

מהו קרע בשריר?

שריר קרוע הוא קרע של סיבי השריר, מה שמוביל לכאב ואובדן תנועה. במקרים פשוטים זה יכול להיות ברמה מיקרוסקופית המשפיעה רק על כמה סיבי שריר. במקרה החמור ביותר, הוא יכול להיראות דרך העור כסדק על פני קטע גדול מהשריר, עם נפיחות ודימום פנימי נלווה.

 

ניתן לדרג קרעים בשרירים בדרגת חומרה מאחת לשלוש:

 

דרגה 1 – שריר משוך

הדרגה הפחות רצינית של קרע בשריר, מכונה בדרך כלל שריר משוך. זה עדיין יגרום ללחץ וכאב, עקב מנגנון העווית ההגנה העצמית של השריר, מספר מיופיברילים ייפגעו ברמה מיקרוסקופית. תנועה עדיין אפשרית והכוח לא יושפע, אבל זה יהיה כואב. אתם יכולים לצפות שהשריר יחלים במלואו תוך כשבועיים אם אתם נחים ומטפלים בו בצורה נכונה.

 

דרגה 2 – קרע חלקי

עם קרע חלקי, השריר ייקרע פיזית על פני מספר סיבי שריר ברמה מקרוסקופית יותר. הכאב יהיה הרבה יותר חמור והוא ישפיע על תנועה יומיומית, עם כוח מופחת בולט ולחץ מוגבר. לעתים קרובות נראות נפיחות ואפילו חבורות, נזק מסוג זה יכול לקחת 4 עד 6 שבועות כדי להחלים כראוי.

 

דרגה 3 – קרע מלא 

השריר ייקרע פיזית והנזק יהיה גלוי מתחת לעור. האזור יהפוך לחבול קשות ונפוח. השריר יכול להתנתק מרקמת החיבור החיונית. זה יגרום כמעט לאובדן תנועה חלקי או מוחלט מכיוון שהשריר הנגדי עלול לנעול את המפרק. ההחלמה תלויה במידת הנזק, הצורך בניתוח ובמידת ביצוע השיקום. בדרך כלל תזדקקו למספר חודשים להתאוששות מלאה, וגם אז אתם עלולים לראות תמיד 'שקע' או חריץ מתחת לעור.

 

מה גורם לקרע בשריר?

השרירים אלסטיים למדי ומסוגלים לשעת בהתעללות במידה לא מבוטלת, אבל הם יכולים לקחת כמות מסוימת של לחץ עד שיקרעו. השרירים מגבירים את גמישותם כאשר הם חמים, וקיים סיכוי נמוך יותר לפציעה אם אתם מתחממים כראוי. שרירים קרועים נגרמים כאשר מופעל כוח מופרז על סיבי השריר, בדרך כלל במהירות ולשריר אין מספיק זמן כדי להכיל את הכוח. יש לכך מספר סיבות, אך בדרך כלל, הן יהיו אחת מהסיבות הבאות:

 

1. ניסיון להרים משקל החורג מהיכולת השרירית שלכם לאותה פעולה מסוימת

דוגמה נפוצה תהיה כאשר מנסים להרים משקל כבד במיוחד, לאחר שלא התחממתם מספיק, או מנסים להרים משקל שהוא הרבה מחוץ לטווח המשקל הרגיל שלכם. אנלוגיה לכך, היא כמו להרים לאט חפץ באמצעות גלגלת חבל עם חפץ כבד מדי, החבל פשוט נקרע.

 

2. ביצוע תנועה דינמית מהר מדי

כוח הוא מסה מוכפלת בתאוצה. לכן כאשר מיישמים אותו מהר מספיק, אפילו כוח קטן יכול להיות בעל השפעות הרסניות. מקרה זה רלוונטי במיוחד אם לא התחממתם מספיק, או הרמתם משהו בצורה לא נכונה, ובכך נוצר כוח פתאומי. אנלוגיה לכך תהיה הצמדת חפץ לחבל קבוע והשלכתו מבניין, כאשר החבל מתהדק לפתע, הוא נקרע מכוח התאוצה המהיר.

 

3. כוח מופרז המופעל על השריר לאורך זמן

זה מה שקורה כשאתם מנסים להתנגד לכוח שקרוב ליכולת השרירית המקסימלית שלכם, אבל מקיימים את המאמץ למשך זמן ממושך. הדוגמה הטובה ביותר לכך, היא שריר ראשי קרוע בעת הורדת ידיים, או שריר חזה קרוע כאשר מנסים לבצע את החזרה האחרונה על ספת משקולות בלחיצת מוט משקולות ואתם לא ממש מצליחים להשלים את התנועה, אבל מסרבים להפסיק לדחוף!

 

4. השפעה חיצונית טראומטית

כנראה הדוגמה הטובה ביותר לכך היא כאשר אמני לחימה או שחקני כדורגל מקבלים מכה עוצמתית בשריר. הפגיעה פוגעת בשריר בעוצמה כזו שהיא קורעת את סיבי השריר, וגורמת לפציעה קשה.

 

מהם הסימנים והתסמינים של שריר קרוע?

הודות לכאב הקשור לקרע בשריר, בדרך כלל תחושו שקרעתם את השריר די מיד לאחר שעשיתם זאת. הסימנים והתסמינים הם:

  • הופעה פתאומית של כאב.
  • טווח תנועה מוגבל.
  • נוקשות.
  • חולשה.
  • כאב.
  • חבורות/שינוי צבע.
  • נפיחות.
  • אדמומיות
  • התכווצות שרירים.
  • גושים, בליטות או שקעים מתחת לעור.

 

מה לעשות אם אתם חושבים שקרעתם את השריר?

הדבר הראשון שיש לקבוע הוא עד כמה חמור הכאב. אם שמעתם צליל שבירה או קריעה, כאשר הפציעה התרחשה, עליכם לפנות לטיפול רפואי בהקדם האפשרי. כך גם אם אתם רואים או מרגישים גושים, בליטות או 'שקעים' מתחת לעור.

אם זה לא כל כך חמור, אז דרך הפעולה המומלצת ב-24 השעות הראשונות היא מנוחה, קרח, דחיסה והרמה. אולי כדאי לשקול גם תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות, כגון איבופרופן; עם זאת, איננו יכולים להמליץ על אלה, מכיוון שטיפול רפואי הוא מחוץ לתחום ההתמחות של בלוג זה. שוחחו עם רוקח או רופא על האפשרויות שלכם להפחתת כאב ודלקות.

 

איך לשקם שריר קרוע

לאחר תקופת הפציעה הטראומטית הראשונית, תצטרכו לבסס שגרת גמילה, כדי לשפר ולהאיץ את ההחלמה. הפסיקו להקפיא את האזור הפגוע לאחר 24 שעות, מכיוון שזרימת הדם חשובה להתאוששות.

אנו ממליצים לפנות לייעוץ של פיזיותרפיסט, מכיוון שהוא יספק לכם תוכנית גמילה מותאמת אישית. עם זאת, אם הפציעה אינה חמורה מדי, או שאתם מחליטים שלא לפנות לפיזיותרפיסט, אז יש כמה דברים שאתם יכולים לעשות כדי לזרז את תהליך ההחלמה של השריר הקרוע:

 

שלב 1 – תנועות עדינות שאינן מעוררות כאב חזק מדי

למרות שהפציעה עדיין כואבת, אתם צריכים לשמור על ניידות כדי לשפר את ההחלמה של השריר. הזיזו בעדינות את השריר, צפו לקצת כאב ואי נוחות. אם אתם מרגישים יותר מדי כאב אז הפסיקו את הפעולה.

 

שלב 2 – עיסוי עדין של האזור

ברגע שניתן לגעת באזור ללא כאב מוגזם, עיסוי יכול לעזור לשפר את פעולת ההחלמה. זה יאריך את רקמת הצלקת ויפרק כל רקמת צלקת קשה, יקטין את הסיכוי לפציעה נוספת או הפחתת תנועה.

 

שלב 3 – גלגול ומתיחה

ברגע שהכאב מתחיל להתפוגג במידה מספקת, ניתן להתחיל להשתמש בגליל פילאטיס ומתיחות עדינות כדי להאריך את רקמת הצלקת ולחזק את מקום הפציעה.

 

שלב 4 – שיקום כוח קונצנטרי

במהלך ההתאוששות מהפציעה, השרירים שלכם עלולים להתנוון עקב חוסר תנועה, הם גם יפחיתו את כוחם. לאחר שהכאב חלף, אתם יכולים להתחיל בהדרגתיות לשחזר את הכוח הקונצנטרי, על ידי התמקדות בתנועות קונצנטריות ולא לשים יותר מדי דגש על תנועות אקסצנטריות (מתארכות). שמרו על ההתנגדות קלה יותר מהאימונים הרגילים שלכם לפני הפציעה.

 

שלב 5 – שיקום כוח אקסצנטרי

בשלב זה אתם אמורים להרגיש שאתם יכולים לחזור לשגרת האימונים שלכם, אך עדיין חשוב להתמקד בחוזק האקסצנטרי של השריר הפגוע. אתם יכול להשתמש בחזרות שליליות, שבהן אתם מתמקדים בשלב האקסצנטרי של התנועה.

 

חשוב מאוד להדגיש, כי אנו תמיד ממליצים לפנות לייעוץ של פיזיותרפיסט או רופא מומחה. מכיוון שכל פציעה שונה והם יוכלו להרכיב לכם תוכנית גמילה מותאמת אישית. אפילו פגישה אחת לאחר הפציעה יכולה למעשה לעזור למנוע פציעות הרסניות בעתיד ולשפר את הביצועים, ולכן מומלצת במיוחד לכל מי שסובל מקריעת שרירים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שתפו את העמוד עם חברים:
קליק אחד לקניה

מכשירי כושר ביתיים, מקצועיים וציוד ספורט וכושר באיכות גבוהה. 

חיפוש מוצרים בחנות
לקריאה נוספת

תפריט נגישות