כשאנחנו מתעוררים, הגוף שלנו נמצא במצב של צום. בהנחה שהמטרה שלנו היא להפחית את כמות השומן בגוף שלנו, אכילת ארוחת בוקר מוקדמת בבוקר מבחינה תיאורטית עוצרת תהליך זה, אז נשאלת השאלה האם כדאי לדלג על ארוחת בוקר על מנת לרדת בצורה מהירה יותר באחוז השומן ולשרוף יותר קלוריות?
כשהייתי ילד, הורי היו מזרזים אותי לאכול ארוחת בוקר לפני בית הספר. הוריי האמינו כי אכילת ארוחת בוקר היא חיונית והיא הדרך הטובה ביותר להבטיח שתהיה לי מספיק אנרגיה לכל היום ולבית הספר בפרט.
האם הוריי היו היחידים שהאמינו בכך? ברור שלא.
למעשה, ארוחת בוקר היא חלק כה חשוב בחיים של כולנו שזהו אחד מהדברים הראשונים שאנחנו עושים בבוקר, אנחנו ממהרים לאכול ארוחת בוקר לפני שאנחנו הולכים לעבודה, ללימודים או להתאמן בחדר כושר.
מדוע אנו מתנהגים כך? ובכן, איפשהו בתחילת דרכנו לימדו אותנו להאמין שארוחת בוקר היא “הארוחה החשובה ביותר ביום” ודילוג על ארוחה זו תוביל לירידה ברמת הסוכר בדם מה שיגרום לנו להרגיש חולשה.
אך האם זה באמת נכון? האם דילוג על ארוחת בוקר יגרום לכך שתרגישו רע ותהיה לכם פחות אנרגיה? בהחלט לא!
האמת על אכילת ארוחת בוקר
האמת היא שאתם לא צריכים לאכול ארוחת בוקר מיד עם ההתעוררות שלכם, למעשה עדיף שלא תאכלו אותה מיד.
מנקודת מבט בריאותית, כולנו יכולים להסכים שיש לנו עודפים של שומן בגוף שלנו, ישנם כמובן גורמים רבים התורמים לכך, אך אין ספק כי אכילת ארוחת בוקר דבר ראשון בבוקר היא אחד מהגורמים לכך.
חשבו על המילה ארוחת בוקר באנגלית “breakfast” שבעצם מורכבת מהמילים break-the-fast אם נתרגם זאת לעברית נקבל: “לשבור את הצום”, כאשר אנו ישנים הגוף שלנו לא מקבל קלוריות חיצוניות והוא משתמש בגלוקוז וטריגליצריד המאוכסנים בגוף שלנו על מנת לתת דלק לגוף שלנו לביצוע פעולות כגון: נשימה, הזרמת דם בגוף שלנו וכדומה.
כיצד ארוחת בוקר משתלבת בכל זה?
כפי שציינו מקודם כאשר אנחנו מתעוררים, גופנו נמצא במצב של צום. בהנחה שהמטרה שלנו היא להפחית שומן, אכילת ארוחת בוקר מוקדמת עוצרת את הצום של הלילה.
ניקח לדוגמא אדם שהלך לישון בשעה 22:00 והתעורר בשעה 6 בבוקר, אלו הן 8 שעות שינה ושריפת שומנים. כאשר אותו אדם מתעורר יש לנו שתי אפשרויות:
- לגשת למקרר ולשבור את הצום עם שיבולת שועל וכוס חלב.
- לחכות זמן מה לפני הארוחה ורק לאחר 4-6 שעות לאחר מכן לאכול את הארוחה הראשונה שלו באותו היום.
כעת בהנחה שאותו אדם רוצה לרדת באחוז השומן, איזו אפשרות לדעתכם הגיונית יותר? כמובן שהאפשרות השנייה.
רגע, אז זה אומר שכולם צריכים לדלג על ארוחת בוקר?
למען הפרוטוקול, אנחנו לא מציעים שדילוג על ארוחת בוקר היא הדרך היחידה להוריד את אחוז השומן מכיוון שברור שיש אסטרטגיות אחרות לתזונה נכונה שהוכיחו תוצאות, אבל אנחנו פשוט מציגים נקודת מבט אחרת.
אנחנו טוענים כי דילוג על ארוחת בוקר הגיוני מבחינה מטבולית. חשוב לציין כי לדילוג על ארוחת הבוקר ישנם יתרונות בריאותיים רבים נוספים חוץ מהורדת שומן בגוף שלנו:
- אנחנו נותנים לבטן וללבלב הפסקה מהפרשת מיצי עיכול כל הזמן (חומצה הידרוכלורית וביקרבונט). שניהם מסייעים בהריגת חיידקים, בריסוק חלקיקי מזון ובנטרול pH במעי. התוצאה היא זרימה בריאה יותר של מיצים ותנועת מזון מנקודה א לנקודה ב.
- אנחנו נותנים ללבלב שלנו אפשרות להיטען מהפרשת אנזימי עיכול והורמונים. מנוחה זו מסייעת להפרשת אנזים מיטבית, פירוק המזון ושיפור ויסות הסוכר בדם.
- דילוג על ארוחת הבוקר יכול גם לסייע לתאים שלנו להיות יעילים יותר בשימוש בגלוקוזה (פחמימות, סוכר) ובהפיכתם לאנרגיה פוטנציאלית.
- דילוג על ארוחת הבוקר משפר את השליטה שלנו ברעב. רוב האנשים אוכלים מיד ברגע שהם שומעים / מרגישים שהבטן שלהם מקרקרת. דילוג על ארוחת הבוקר יעזור לשלוט / להפחית את הרעב. כתוצאה מכך אנחנו נאכל רק כאשר הגוף שלנו באמת זקוק לתזונה.
אז האם עלינו לדלג על ארוחת הבוקר להפחתת שומן מהירה יותר?
אם אתם עדיין לא משוכנעים, אז אנחנו ממליצים לכם לנסות זאת בעצמכם ולראות מה קורה.
זכרו בגופנו יש כבר גליקוגן מאוחסן, בערך 75-100 גרם או 300-400 קלוריות של גלוקוז (אנרגיה) במידה ונזדקק לו. שלא לדבר על כך שיש לנו שומן נוסף שניתן לשרוף ללא קשר להרכב גופנו. אז אל תיבהלו, אם החלטתם לדלג על ארוחת הבוקר, יש לכם הרבה מאגרים שהגוף שלכם יכול להשתמש במידה ויהיה צורך בכך.
נגדיש כי אנחנו לא מתכוונים לכך שאתם לא צריכים יותר לאכול ארוחת בוקר לעולם, אלה השתמשו בכך כאסטרטגיה שתעזור לכם לשרוף יותר שומן. אתם לא חייבים לדלג על כל ארוחת בוקר, התחילו בפעמיים בשבוע והגדילו את הכמות בהדרגה וראו כיצד הגוף שלכם משתנה.
אל תשכחו לשלב את התזונה הנכונה עם אימון משקולות, ריצה על הליכון או אימון עם מתקן מקבילים נייד.