סוכר הוא תוסף פופולארי במיוחד שניתן למצוא כמעט בכל פריט מזון אותו אנו צורכים, יש לו השפעה משמעותית על האימונים, אורח החיים ויעדי ההרזיה שלנו בכתבה זו נדבר על ההשפעות של סוכר על הגוף שלנו.
מהו סוכר?
סוכר הוא דמות די פופולרית בתחום הבריאות והתזונה. אבל, לפני שאנחנו ממשיכים קדימה, בואו נבין מהו בכלל סוכר? ניתן למצוא אותו באופן טבעי בפירות, ירקות וחלב, כמו כן מוסיפים אותו באופן מלאכותי למשקאות רבים ולמזון מעובד על מנת שהמזון יהיה טעים יותר.
המזונות והמשקאות הנפוצים מסווים סוכר בצורות שונות, כמו סירופ תירס עתיר פרוקטוז, אלכוהול, סוגים שונים של מולקולות סוכר כגון פרוקטוז, גלוקוז או חלופות “בריאות” יותר כמו סוכר אגבה או קוקוס.
סוכר מופיע בדרך כלל בתווית התזונה כגרמים של תוספת סוכר אך אינו מופיע כאשר משתמשים בממתיקים מלאכותיים כמו סטיביה, סוכרלוז או אספרטיים.
סוכר פשוט לעומת סוכר מורכב
קיימים 2 סוגים עיקריים של סוכרים פשוטים ומורכבים:
1. סוכרים פשוטים – בסוכרים אלו קיימת שרשרת מולקולה אחת או שתיים. הם מהירים וקלים לעיכול תוך שהם מספקים אנרגיה מהירה.
2. סוכרים מורכבים – לסוכרים אלו יש שלוש שרשראות מולקולות או יותר שלוקח מעט יותר זמן להתפרק, לעכל ולנצל אותן כאנרגיה.
חשוב להבין את החשיבות של סוכר בכל הנוגע למטרות האימון שלנו, מכיוון שמדובר בפחמימות ויש להן השפעה רבה על התזונה והתוצאות שנראה.
לאחר אימונים
סוכרים הם האוכל והשתייה המועדפים כשמדובר בספורטאים בעלי ביצועים גבוהים. לאחר 90 עד 120 דקות של פעילות גופנית, כל האנרגיה הנאגרת כסוכרים בשרירים ובכבד שלנו, הנקראת גליקוגן, מנוצלת ומתרוקנת.
כדי להמשיך להתאמן, עלינו להתמלא בפחמימות/סוכרים. זו הסיבה שמשקאות ספורט וחטיפי “אנרגיה” נפוצים כל כך במרוצי סיבולת וספורט. צריכת חטיפים עמוסי סוכר מסייעת לספורטאים המתפקדים ברמות גבוהות להישאר אנרגטיים.
צריכת סוכר לאחר האימון היא מנהג נרחב של מילוי מאגרי גליקוגן מנוצלים. התשובה אם אתם צריכים לצרוך סוכר לאחר האימון תלויה במטרות שלכם. אם הביצועים הם המטרה שלכם, זה עשוי להיות רעיון טוב; אם אובדן שומן הגוף הוא המטרה שלכם, יתכן שלא.
כמה מומלץ לאכול?
בדרך כלל כאשר מדובר בתזונה תקינה צריכה של סוכרים היא נכונה ותעזור לנו להגיע למטרות שלנו, אך יש להקפיד על כמות, צריכה של סוכר נכון, תזונה מאוזנת ולהתחשב בגנטיקה שלנו.
אם ירידה בשומן היא המטרה שלכם, אנו ממליצים לשמור על צריכת הסוכר/פחמימות הכוללת שלכם לכ10 אחוז מסך הקלוריות היומיות, בדרך כלל סביב 150-250 קלוריות (40-60 גרם). זה לא משנה אם אתם אוכלים סוכר לפני האימון או אחרי האימון.
מזון ממכר
האם אי פעם נתתם ביס אחד למשהו מתוק והרגשתם שזה מספיק? כן גם אני לא. אם אתם מהבודדים שיכולים לאכול רק עוגיה אחת או ריבוע אחד של שוקולד, כולנו מקנאים בכם. הסיבה שרובנו לא יכולים להפסיק אחרי ביס אחד היא בגלל שהסוכר ממכר.
עם כל ביס, הורמון הדופמין משוחרר מהמוח שלנו. דופמין קשור למעגל התגמול של המוח שלנו. כאשר הנוירוטרנסמיטר הזה משתחרר, אנו מקשרים בין אכילת סוכר לתחושה מהנה ורוצים לחזור על תחושה זו.
פשוטו כמשמעו, אנו מתוכנתים לרצות ולחשוק בסוכר, וברגע שמתחילים קשה לעצור. קשה להימנע מסוכר. היכנסו לכל חנות מכולת, ואתם תהיו מוצפים במזון מעובד עתיר סוכר בכל צעד ושעל.
בשנים האחרונות ניתן לראות מודעות רבה יותר לנושא וכתוצאה מכך הרבה מהשיווק של חברות מזון גדולות מתמקד בכך שהן מנסות להסוות סוכר ולמצוא דרכים לכלול אותו במזון שלהן.
כיצד להילחם בחזרה
הסוכר נמצא במאכלים ומשקאות רבים וניתן למצוא אותו בכל מקום החל מחנויות, מסעדות ובמהלך רוב החגיגות המשפחתיות. השיטה הבטוחה ביותר להיות תמיד בשליטה על התזונה שלכם היא להביא אוכל מהבית או לוודא מהי כמות הסוכר באוכל לפני שאוכלים אותו.
נסו להימנע עד כמה שאפשר ממזונות מעובדים המכילים רמות גבוהות של סוכר, ממשקאות מוגזים וממותקים.
לאחר שנים של עבודה עם לקוחות בנושא תזונה וניהול משקל, סוכר הפך לשם נרדף לפחמימות בגלל מה שקורה מבחינה כימית בגוף במהלך העיכול, אני יכול לומר בוודאות כי כאשר צורכים סוכר בצורה נכונה ניתן לשפר את הביצועים ולהגיע להישגים מדהימים הכל עניין של כמות ותזונה נכונה.